fotoarts.pl - forum fotograficzne :: Zobacz temat - Jaki sprzęt do fotografowania ślubów i wesel
forum fotoarts.pl

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto

Jaki sprzęt do fotografowania ślubów i wesel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Fotografia cyfrowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cyklopart

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

Aparat: Nikon

PostWysłany: Pią Sie 22, 2008 9:30 pm    Temat postu: Jaki sprzęt do fotografowania ślubów i wesel Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam ogromny mętlik w głowie. Chciałbym kupić profesjonalny aparat i obiektyw/y z przeznaczeniem do fotografii ślubnej i różnych imprez okolicznościowych, ale nie mam pojęcia jaki. Kwota na jaką mogę zainwestować, to hmm... myślałem o 10, ale jeśli warto to nawet wydam 15 tys. Zależy mi na wysokiej jakości. Proszę o radę profesjonalistów tych bardziej i mniej zaawansowanych.

Ostatnio zmieniony przez cyklopart dnia Nie Maj 01, 2011 11:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 42
Aparat: na film zwojowy

PostWysłany: Pią Sie 22, 2008 11:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak Twój profesjonalizm jest na tak wysokim poziomie jak kultura osobista, to żaden sprzęt nie pomoże, choćby nie wiem jaki profi był.
cyklopart

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 9:12 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ktoś tu się poczuł wielce urażony i strzelił focha. Szkoda tylko że nie uzasadnił własnych pretensji. Pozdrawiam bardzo serdecznie Wink
Powrót do góry
tomm

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

Pomocy: 2
Aparat: NIKON

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 10:04 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

przywitać się czasem też warto.
pzdr.

cyklopart

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 12:32 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Confused hehe... a sie ludzie wrażliwi porobili Very Happy ok... niech będzie mój błąd... przepraszam.... WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZóW Very Happy cóż, czasami z pośpiechu i braku czasu zapomina się o podstawach Wink nadal liczę na podpowiedź w sprawie sprzętu. Z góry dziękuję

Ostatnio zmieniony przez cyklopart dnia Nie Maj 01, 2011 11:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
pazurek

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

Pomocy: 1

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 9:01 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Do slubow to najbezpieczniej miec przy sobie dwa body, nie ma nic gorszego niz padnieta migawka w srodku ceremonii. Twisted Evil Do tego jasne obiektywy, zeby nie miec problemow w ciemniejszych kosciolach.

zestaw:
- 2x body
- jasna stalka 35mm
- jasna stalka 85mm
- jakis szeeeroki kat na wszelki wypadek w torbie
- 2x lampa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
cyklopart

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 10:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czy jakiś dłuższy zoom jest zbędny? Albo np. coś z zakresu 70-200?

Ostatnio zmieniony przez cyklopart dnia Nie Maj 01, 2011 11:09 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Rev

Moderator
Moderator

Pomocy: 56
Aparat: eos system

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 10:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

cyklopart napisał:

polecam 70-200 2,8 IS

do tego jakiejś pełno klatkowe body a najlepiej 2 i na nich stałki szeroka i waska... jesli nie stałki to zoom 24-70 f 2,8 tez styknie

pazurek

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

Pomocy: 1

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 11:12 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

cyklopart napisał:

zalezy jaki masz styl fotografowania, ale to w koncu jest reporterka wsrod ludzi a nie strzelanie z czatowni do dzikich zwierzat, wiec mozesz spokojnie zapiac 85mm i podejsc blizej. Wink
Powrót do góry
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 20

PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 3:19 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja widziałem nie dawno na ślubie fotografa dziewczynę z Canonem 350D + SPEEDLITE 430EX + Tamron 17-50 f/2,8.... I świeżej mężatce też się baaardzo zdjęcia podobały^^
mkania
Ostrzeżenia : 2
Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

Aparat: 400d, zenek12xp

PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 7:08 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

70-200 jest dobry ale nie do kościoła, jest zdecydowanie za wąski a całą robotę zrobi na 6+ canon 24-70L 2.8 <- macałem, pstrykałem i miód
do tego 580ex z dyfuzorem
do ujęć z chóru i do zabawy na weselu polecam zenitar 16mm fisheye (500zł) albo coś droższego z AFem(w fiszce wg mnie zupełne zbędny ;p)
przy wyjściu z kościoła 16-35L albo 17-40L
to wszystko z body 5d da ci wymierne rezultaty Smile

24-70 -3000,-
17-40 -2000,-
580ex -1200,-
5d -5000,-
zenitar16mm -500zł

gitara, oczywiście jak sprowadzisz z USA to dużo zaoszczędzisz Smile
Powrót do góry
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 6
Aparat: "6 cali miedzy uszami "

PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 10:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Taa kiedys Znajomy z pap powiedzial mi ze zawodowy sprzęt to ten ktory uzywaja zawodowcy ..... ok .......hmm cóz nie wiem ja moge powiedziec czego uzywam do reporterki ..... Sigma 15-30 mm F3,4-4,5 , 20-40, F2,8,nikkor 28 mm F2,8 ,nikkor 50 F 1,4 ,nikkor 80-200 F 4 lub nikkor 80 -200 f2,8 dwa korpusy D200 flesz Metz 54mz4i digital , druga SB 20

dodatkowo okzyjnie ContaX G1 z zeissem 45mm 400asa i skan

Rev

Moderator
Moderator

Pomocy: 56
Aparat: eos system

PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 12:10 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mkania napisał:
70-200 jest dobry ale nie do kościoła, jest zdecydowanie za wąski

IMHO nie ma za wąskich szkieł, są tylko fotografowie pracujący sztampowo i bez wyobraźni...

mkania
Ostrzeżenia : 2
Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

Aparat: 400d, zenek12xp

PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 3:10 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

są też tacy którzy chcą się dużo im dobrze nauczyć Razz
Powrót do góry
Andres

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 12
Aparat: troszkę różnego złomu

PostWysłany: Pon Wrz 29, 2008 3:40 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pazurek napisał:
cyklopart napisał:

zalezy jaki masz styl fotografowania, ale to w koncu jest reporterka wsrod ludzi a nie strzelanie z czatowni do dzikich zwierzat, wiec mozesz spokojnie zapiac 85mm i podejsc blizej. Wink

oczywiście że zazwyczaj możesz, pytanie tylko czy nie lepiej być "niewidocznym" dla młodych, czy też stać się jednym z głównych postaci na ślubie bo zaczniesz tańczyć i cudować niedaleko najważniejszej pary w kościele??

mkania napisał:
70-200 jest dobry ale nie do kościoła, jest zdecydowanie za wąski a całą robotę zrobi na 6+ canon 24-70L 2.8 <- macałem, pstrykałem i miód
do tego 580ex z dyfuzorem
do ujęć z chóru i do zabawy na weselu polecam zenitar 16mm fisheye (500zł) albo coś droższego z AFem(w fiszce wg mnie zupełne zbędny ;p)
przy wyjściu z kościoła 16-35L albo 17-40L
to wszystko z body 5d da ci wymierne rezultaty Smile

24-70 -3000,-
17-40 -2000,-
580ex -1200,-
5d -5000,-
zenitar16mm -500zł

gitara, oczywiście jak sprowadzisz z USA to dużo zaoszczędzisz Smile

Tak z ciekawości się spytam dlaczego uważasz że jest zbędny 70-200 ?? Mi nie brakuje pomysłów na użycie 70-200 w kościele, co więcej z żoną mamy dwie sztuki i często w kościele obie są w użyciu w tym samym czasie Very Happy

Nie neguję zestawu który podałeś chociaż:
- 17-40 jest IMHO za ciemny
- jedno body to rosyjska ruletka
- 24-70 częstokroć jest za ciemny nawet na 2,8

Ktoś pisał że optimum to dwa body dwie jasne stałki i dwie lampy i tej koncepcji bym się trzymał...

freeq

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

Pomocy: 4
Aparat: 3XEOS sMIII, 5D, 30D

PostWysłany: Czw Paź 02, 2008 9:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

W kościele 24-70 a drugie ciało z 50 lub 80 (stałką najlepiej 1.2-1.4)
A pod zamiast stałki zakładamy 70-200 i miodzio 2.8 IS ofkoz Wink Cały czas mowa o FF!

cyklopart

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Nie Maj 01, 2011 11:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sprzęt się sprawdza, 24-70 i 70-200. Dobrałem jeszcze 85mm 1,4, ale teraz mogę stwierdzić że chyba bardziej odpowiednia do kościoła byłaby 50-tka i szeroki kąt. 200mm łapie ciekawe chwile na sali weselnej gdy goście siedzą przy stole Cool
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Fotografia cyfrowa Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: